Hur går ett pass till?

Hur går ett pass till?

Början
Ett träningspass börjar och slutar alltid med en hälsningsceremoni där vi även utför en kortare meditation. I början av passet gör vi det för att släppa taget om vardagens bekymmer så att vi kan koncentrera oss på träningen och i slutet för att varva ner och göra det möjligt att bibehålla det inre lugn vi har fått av träningen. Efter hälsningen värmer vi upp och gör rörlighetsträning/stretching där vi går igenom kroppen så att vi blir smidiga och ordentligt uppvärmda. Det är ingen fara om du inte är vig, vår träning kommer hjälpa dig att bli smidigare. Sedan tränar vi oftast på de akrobatiska rörelser som är typiska för taido. Det är allt från kullerbyttor till frivolter och våra utbildade instruktörer hjälper dig givetvis helt utifrån din nivå.

Träningspasset börjar
Taido är en japansk kampkonst, budo, och vi tränar ofta på många av de olika tekniker som finns under varje pass. Teknikerna kan bestå av sparkar, slag, svep och fällningar. Vi tränar dessa både stillastående, i rörelse, mot mittsar (kuddar som man slår och sparkar på), mot sandsäck och mot varandra. Ingen kontakt mot huvudet är tillåten och mot kroppen får man endast träffa med markerade slag och sparkar som ska utföras med kontroll och precision. Vi tränar också ofta på de förutbestämda mönster, hokei, som samt sparring, jissen, som Taido också består av. Det finns hokeis där man verkligen får möjlighet att visa upp avancerad akrobatik men det finns även långsamma hokeis som liknar tai chi eller qigong. Dessa är lämpliga för utövare som kanske inte tycker att de mer akrobatiska rörelserna är något för dom.

Förutom i barngruppen tränar alla tillsammans oavsett ålder. Det finns ingen toppning så alla får alltid vara med helt utifrån sina egna förutsättningar. Vill man tävla så finns det möjlighet för det, men det är inget tvång utan helt upp till var och en om man tycker att det verkar vara utmanande. Detta gäller också våra graderingar. Man har en livslång utmaning om man vill gradera sig då det är sex bälten före det svarta och sedan finns det flera nivåer av det svarta bältet. (I dagsläget är det några i världen som har det åttonde svarta bältet och vår huvudinstruktör har svart bälte av sjunde graden.) Men om du endast är ute efter en rolig och utmanande motionsform behöver du heller inte gradera dig. Du kan helt enkelt bara vara med på träningen utan att ta några bälten.

Avslutning
Mot slutet av träningen kör vi i stort sett alltid styrketräning i någon form. Den består till exempel av kroppsviktsövningar som armhävningar, benböj, situps, pullups eller liknande. Konditionen tränar vi exempelvis genom slag- och sparkintervaller mot mitts eller genom att hoppa hopprep.

Vill du prova träna med oss? Då är det bara att fylla i intresseanmälan. Välkommen!